Μεγάλη Εβδομάδα: “Τα Άγια Πάθη”

  • Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα παιδιά μέσα από διάφορες  δραστηριότητες τα Πάθη του Χριστού και να αντιληφθούν τη χρονική σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα Πάθη του Χριστού.
  • Να αντιστοιχίζουν ορθά διάφορες έννοιες σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν το οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν ορθά στο γραπτό και προφορικό τους λόγο το βασικό λεξιλόγιο που προκύπτει από την ενότητα.
  • Να γνωρίσουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα του τόπου μας.

” Άγια Π ά θ η ” 

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τιμάται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Πάσχα σημαίνει αγάπη και προσφορά στους ανθρώπους που χρειάζονται τη στοργή και τη φροντίδα μας.

 Κυριακή των Βαΐων.

Όταν ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα, ο κόσμος τον υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά κρατώντας στα χέρια του κλαδιά φοινικιάς και ελιάς. Ο Χριστός καθισμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι ευλογούσε τους ανθρώπους.Τη μέρα αυτή την ονομάζουμε Κυριακή των Βαΐων.

Ο Νιπτήρας

Οι γιορτές του Εβραϊκού Πάσχα άρχιζαν από το βράδυ της Τετάρτης. Ο κόσμος έτρωγε ψητό αρνί, πικρά χόρτα, ψωμί και κρασί. Έτσι και ο Χριστός με τους μαθητές του μαζεύτηκαν για το πασχαλινό τραπέζι.

Πριν το φαγητό συνήθιζαν τότε να τους πλένουν τα πόδια οι υπηρέτες.

Ο Χριστός για να δείξει στους μαθητές του πόσο ταπεινοί πρέπει να είναι, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια τους.

Στο Μυστικό Δείπνο ο Χριστός ευλόγησε το ψωμί και το κρασί. – «Αυτό είναι το σώμα και το αίμα μου» είπε. Πάρτε να φάτε και να πιείτε όλοι από αυτό.

Με αυτό ο Χριστός έδωσε τη Θεία Κοινωνία στην εκκλησία μας. Γι΄ αυτό, όσοι κοινωνούν, βάζουν τον ίδιο το Χριστό μέσα τους.

Στον κήπο της Γεσθημανής

Μετά το Μυστικό Δείπνο, ο Χριστός με τους έντεκα μαθητές του πήγαν στον κήπο της Γεσθημανής, όπου συνήθιζε ο Χριστός να προσεύχεται.

Οι τρεις Ευαγγελιστές στα βιβλία τους αναφέρουν ότι οι μαθητές που είχαν ακολουθήσει τον Ιησού είχαν αποκοιμηθεί και ότι ο Ιησούς τους ξύπνησε και τους είπε πως δεν κατάφεραν να μείνουν ξύπνιοι έστω και για μία ώρα. Ξαφνικά, ακούστηκαν φωνές. Ήταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες που μπήκαν στον κήπο της Γεσθημανής και αναζητούσαν τον Ιησού για να τον συλλάβουν. Μαζί τους ήταν και ο Ιούδας, ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού. Ο Ιησού, βγήκε μπροστά και ρώτησε, «Ποιον ζητάτε;». Εκείνοι απάντησαν ότι ψάχνουν τον Ιησού τον Ναζωραίο. Ο Ιησούς τους απάντησε «εγώ είμαι», και αμέσως εκείνοι οπισθοχώρησαν και έπεσαν κατά γης. Ο Χριστός επανέλαβε την ερώτησή του για να λάβει και πάλι την ίδια απάντηση. Παραδέχτηκε ξανά ότι ήταν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ και ζήτησε από το πλήθος να αφήσει τους μαθητές ελεύθερους.

Η δίκη του Χριστού στον Πόντιο Πιλάτο

Την άλλη μέρα, το πρωί, οι Ιουδαίοι οδήγησαν το Χριστό στον Πόντιο Πιλάτο για να τον δικάσει.  Υπήρχε η συνήθεια κάθε Πάσχα να ελευθερώνει ο Ρωμαίος διοικητής έναν φυλακισμένο, όποιον θα του ζητούσε ο λαός.

Όταν συγκεντρώθηκε το πλήθος, ο Πιλάτος τους ρώτησε: “Ποιον θέλετε να ελευθερώσω; Το Βαραββά ή τον Ιησού, που τον λένε Μεσσία;” Το πλήθος είχε πιστή από τους αρχιερείς και τους πρεσβύτεροι του Συνεδρίου να ζητήσουν να ελευθερωθεί ο Βαραββάς και να θανατωθεί ο Ιησούς. Ο Πιλάτος ξαναρώτησε το πλήθος: “Ποιον από τους δύο θέλετε να σας ελευθερώσω; το πλήθος αποκρίθηκε: “Το Βαραββά!” Μέτα την απάντηση Πιλάτος λέει: “Και τι να κάνω τον Ιησού, που τον λένε Χριστό; ” Όλοι του λένε: ” Να σταυρωθεί! ” 0 Πιλάτος ξαναρωτά: “Γιατί; Τι κακό έκανε;” Το πλήθος όμως κραύγαζε με περισσότερη δύναμη: ” Να σταυρωθεί! “

0 Πιλάτος …κατάλαβε ότι ο Χριστός ήταν αθώος, προσπάθησε για άλλη μια φορά να βρει τρόπο να τον αφήσει ελεύθερο, οι Ιουδαίοι όμως κραύγαζαν λέγοντας: “Αν τον ελευθερώσεις αυτόν, δεν μπορείς να είσαι φίλος του αυτοκράτορα· όποιος κάνει τον εαυτό του βασιλιά, είναι εχθρός του αυτοκράτορα “……… τότε πήρε νερό και έπλυνε τα χέρια του μπροστά στο πλήθος, λέγοντας: “Εγώ είμαι αθώος για το αίμα αυτού του δικαίου· το κρίμα πάνω σας”  και φοβούμενος τον κόσμο που φώναζε δυνατά:

«Σταυρώστε τον,σταυρώστε τον».

Έτσι,ο Χριστός καταδικάστηκε σε θάνατο.

Μετά τη δίκη του Χριστού, οι Ρωμαίοι στρατιώτες του φόρεσαν κόκκινο μανδύα και αγκάθινο στεφάνι. Του φόρτωσαν ένα βαρύ ξύλινο σταυρό για να τον ανεβάσει στο Γολγοθά. Ο Ιησούς ήταν πολύ εξαντλημένος και δεν μπορούσε να σηκώσει το σταυρό του. Οι στρατιώτες ανάγκασαν έναν περαστικό που τον έλεγαν Σίμωνα Κυρηναίο να σηκώσει το σταυρό στους ώμους του. Πλήθος ανθρώπων ακολουθούσαν και γυναίκες που έκλαιγαν.

Στο Γολγοθά  μαζί με τον Χριστό σταύρωσαν και τους δυο ληστές, έναν στα δεξιά του κι έναν στ’ αριστερά του. Πάνω στο σταυρό του Χριστού ο Πιλάτος έδωσε εντολή να γράψουν: «Ιησούς Ναζωραίος, βασιλιάς των Ιουδαίων»

Ο Ιησούς πάνω από το σταυρό είπε: «Πατέρα μου, συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν». Οι στρατιώτες που σταύρωσαν το Χριστό έβαλαν σε κλήρο τα ρούχα του.

Ένας από τους σταυρωμένους κακούργους βλασφημούσε το Χριστό κι έλεγε: «Εάν είσαι ο Μεσσίας, σώσε τον εαυτό σου κι εμάς». Ο άλλος όμως ληστής στράφηκε και του είπε επιτιμητικά: «Ούτε τον Θεό δεν φοβάσαι; Εμείς τιμωρούμαστε δίκαια για όσα φοβερά κάναμε. Αυτός όμως δεν έκανε κανένα κακό». Κι ύστερα γύρισε προς τον Κύριο και του είπε: «Θυμήσου με , Κύριε, στη Βασιλεία σου».  Ο Ιησούς του απάντησε: «Σε βεβαιώνω πως σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο».

Κοντά στο Χριστό ήταν και η Παναγία που έβλεπε με πολύ μεγάλο πόνο τη σταύρωση του παιδιού της και ο αγαπημένος του μαθητής, ο Ιωάννης. Όταν ο Ιησούς τους είδε, είπε στη μητέρα του: «Μητέρα, να ο γιος σου και στον Ιωάννη είπε: «Να, η μητέρα σου!» κι από εκείνη τη στιγμή ο Ιωάννης πήρε κοντά του την Παναγία και τη φρόντιζε.

Όταν ο Χριστός πέθανε, ο ουρανός σκοτείνιασε και η γη τραντάχτηκε. Τότε οι Ιουδαίοι κατάλαβαν τη μεγάλη αμαρτία που έκαναν και όλοι πίστεψαν ότι ο Χριστός είναι ο γιος του Θεού.

Η ταφή του Κυρίου

Ο Ιωσήφ, αφού ζήτησε την άδεια του Πιλάτου, πήρε το σώμα του Χριστού, το τύλιξε σε καθαρό σεντόνι και το έβαλε σε τάφο που ήταν σκαλισμένος στο βράχο.

Οι Ιουδαίοι έβαλαν στρατιώτες να φρουρούν τον τάφο του Χριστού, γιατί φοβόντουσαν ότι οι μαθητές του θα έκλεβαν το σώμα του και μετά θα έλεγαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε

Η Ανάσταση

Τρεις μέρες μετά το θάνατο του Χριστού έγινε η Ανάσταση.

Όταν οι μυροφόρες πήγαν να αλείψουν το σώμα του Χριστού με αρώματα, είδαν ότι ο τάφος ήταν ανοιχτός. Δίπλα στεκόταν ένας άγγελος που τους είπε ότι ο Χριστός αναστήθηκε και έπρεπε να τρέξουν να το πουν στους μαθητές του. Οι μυροφόρες έφυγαν χαρούμενες για να πουν σε όλους ότι: « Ο Χριστός αναστήθηκε» !

Καλό Πάσχα !!!!!

Τώρα μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο που δημιουργούσε η κα Παπαγεωργίου Κατερίνα για σας!!  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *