Η αμυγδαλιά και το φεγγάρι!

Μια  αμυγδαλιά έγινε φίλη με το φεγγάρι. Το κοίμισε στην αγκαλιά της και το παρηγόρησε. Το πρωί,  εκείνο έπρεπε  να φύγει. Η  αμυγδαλιά  λυπήθηκε  πολύ.. Θα χρειαστεί να κάνει  ένα ταξίδι στον ουρανό για να καταλάβει ότι η αγάπη συνεχίζει να υπάρχει ακόμα κι αν βρισκόμαστε μακριά.

Την αξία της φιλίας και τη λύπη του αποχωρισμού δραματοποίησε το ειδικό δημοτικό Ηγουμενίτσας,  με αφορμή το  παραμύθι  της  Δ. Ψυγογυιού <<

Η αμυγδαλιά και το φεγγάρι>>.

Βιωματικές δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Παίζουμε μαζί. Μαθαίνουμε μαζί»

Τα συστεγαζόμενα Σχολεία, 2ο Δημοτικό και Ειδικό Δημ. Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια της συμπερίληψης υποδεθήκαν τα Special Olympics ?

Τα Special Olympics προωθούν την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού. Η in vivo εκπαίδευση, δηλαδή η βιωματική μάθηση, ενισχύει την ανάπτυξη των μαθητών καθώς ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά προβλήματα και σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων. Η άμεση και θετική ανατροφοδότηση παρέχει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν τον έπαινο, την προσπάθεια, την αναγνώριση και τη συμμετοχή σε μια ομάδα.

Σχολικός Εκφοβισμός!!

Ο  εκφοβισμός έχει πολλές όψεις:
Αν με προσβάλλεις με τα λόγια, με εκφοβίζεις
Αν  με δέρνεις, με εκφοβίζεις.
Αν με απομονώνεις, με εκφοβίζεις.

Η απάντηση σε τέτοιες συμπεριφορές είναι μία: ΜΙΛΑ στους γονείς, στους δασκάλους, σε οποιοδήποτε πρόσωπο είναι υπεύθυνο για εσένα. Το Ειδικό Δημοτικό Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Β΄

Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συμμετείχε στην πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού δραματοποιώντας το πρόβλημα και τη λύση του. Το μήνυμα είναι σαφές:

ΜΗ ΣΙΩΠΑΣ ΑΛΛΟ, ΜΙΛΑ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΜΕΣΩ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΜΕΣΩ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Στόχοι :  (1) Αναγνώριση της έννοιας κίνδυνος.

(2) Εξάσκηση της φαντασίας μέσω της αλλαγής του τέλους.

Μέσο: (1) Παιχνίδι ρόλων.

(2) Οπτικοποίηση παραμυθιού.

Στο πλαίσιο της συναισθηματικής αγωγής δραματοποιήσαμε το παραμύθι Η κουκουβάγια από το βιβλίο των Έλλη Ναούμ και Γιούλη Παπαμιχαήλ Τραγούδια αγαπημένα παραμύθια τυλιγμένα.

Η ασφάλεια της οικογένειας και ο φόβος γι αυτό που βρίσκεται έξω από το σπίτι, ο πραγματικός κίνδυνος και ο κίνδυνος της φαντασίας αποτελούν τα θέματα που έγιναν αντικείμενο δραματοποίησης. Στο τέλος, αντιστρέψαμε τις εχθρικές σχέσεις των ζώων και επικράτησε ειρήνη. Παρά τις όποιες διαφορές, οι ήρωες της ιστορίας συνειδητοποίησαν ότι η δύναμη βρίσκεται στην ένωση.

ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Ο Σύλλογος Προσωπικού του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, ευχαριστεί τη ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ “ΔΕΣΜΟΣ” για την πολύτιμη συμβολή μέσω της δωρεά του, για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών του σχολείου μας.
Μέσω του προγράμματος «Δεσμός για τα σχολεία», και της δωρεάς τους υλοποιήθηκε και το δικό μας όραμα για ένα σχολείο το οποίο θα δίνει τις ευκαιρίες στους μαθητές του να εξελιχθούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Παραλάβαμε το υλικό που μας αποστείλατε, το οποίο θα βοηθήσει το έργο της διδασκαλίας –εκμάθησης των μαθητών μας, της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας και της φυσικής αγωγής. Αναφέρουμε ενδεικτικά ένα μέρος της δωρεάς: Μαγνητικά πεζά 98 γράμματα, Μαγνητικά κεφαλαία 78 γράμματα, Κατανόησε τα συναισθήματα των φίλων σου, Από το σχολείο στο σπίτι, Κυκλοφοριακή αγωγή, Μαθαίνω την αλφαβήτα, Λεξούλες και συλλαβές, Βασικές αλληλουχίες Νο.1, Βασικές αλληλουχίες Νο.2, Στείλε ένα μήνυμα, Πισίνα για μπαλάκια 160Χ160Χ25 εκ., Μπαλάκια πισίνας Φ7 εκ. σετ 500 τμχ., Στρώμα γυμναστικής και ανάπαυσης 120x60x5 εκ., Μπάλα γυμναστικής classic 65 εκ., Στρογγυλή τραμπάλα συντονισμού με λαβές.
https://www.desmos.org/el/schetika-me-to-ergo-mas/#projects

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3ης Δεκεμβρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και την αποδοχή της διαφορετικότητας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας δεχθήκαμε την επίσκεψη των μαθητών και των εκπαιδευτικών της ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Οι μαθητές και των δυο σχολείων συμμετείχαν: σε παιχνίδια γνωριμίας, δημιούργησαν κολάζ με μπαλάκια και έλαβαν μέρος σε βιωματικές δράσεις.

Μέσα από αυτές τις παιγνιώδεις δράσεις προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές κάνοντας γνωστές τις δυνατότητες, τις αδυναμίες και το δικαίωμα στην ισότητα των ατόμων με αναπηρία. Η ισότητα πηγάζει μέσα από τη διαφορετικότητα, θα πρέπει επομένως με σεβασμό, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή διάκρισης και αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία στην καθημερινότητάς μας.

100 χρόνια Μικρασιατική καταστροφή!

Ξεριζωμός, αγνοούμενοι, νεκροί, λίγο χώμα από την αυλή τους και η μνήμη, αυτά κουβαλάνε οι πρόσφυγες τότε και τώρα. Η Μικρασιατική καταστροφή υπενθυμίζει τη δύναμη του ανθρώπου να ξεκινάει από την αρχή και την αλληλεγγύη που όλοι καλούμαστε να δείχνουμε στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας αποδίδοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, τους αγνοούμενους και τους αγωνιζόμενους Μικρασιάτες, προσπάθησε να αναπαραστήσει τα βασικά περιστατικά της καταστροφής και να αποδώσει το συναίσθημα του φόβου και της απόγνωσης.

Ελεύθερο παιχνίδι!

Εκμεταλλευόμενοι τις ηλιόλουστες φθινοπωρινές μέρες, επισκεφθήκαμε τον οργανωμένο παιδότοπο της περιοχής μας στα πλαίσια της ανάπτυξης του ελεύθερου παιχνιδιού και η μέρα μας έκλεισε με χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους!

Εργάζομαι, ΣΥΝεργάζομαι & Μαθαίνω για τα έθιμα…

Στα πλαίσια της μετάβασης που πραγματοποιείται στο πρόγραμμα ERASMUS+KA201 “STEP” σε ένα συμπεριληπτικό σύστημα εκπαίδευσης οι μαθητές του Ειδικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, με την αρωγή και υποστήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου, πραγματοποίησαν δράση βασισμένη στο «Εργάζομαι, ΣΥΝεργάζομαι & Μαθαίνω για τα έθιμα…» με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ομαδοσυνεργατικότητας στο πλαίσιο της μετάβασης μαθητών από ένα σχολείο ειδικής εκπαίδευσης σε σχολείο τυπικής ανάπτυξης.

Οι Απόκριες φτάνουν στο τέλος τους, η Σαρακοστή πλησιάζει… είναι ώρα για τους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με ένα έθιμο, δίνοντας του μορφή…

Πώς; Με αγνά υλικά και με μεράκι… αλλά ταυτόχρονα με διάθεση για μάθηση μέσα σ’ένα κλίμα ομαδικό! Δάσκαλοι και μαθητές να γίνουν ένα, ανακαλύπτοντας ο καθένας κάτι μοναδικό για τον εαυτό του, αλλά και δρώντας χωρίς ανταγωνισμό με κοινό σκοπό, τη δημιουργικότητα, την ομαδοσυνεργατικότητα, το σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη γνώση ,τη φιλία …

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: το χαμόγελο και η καλή διάθεση.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ: Όταν οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί, μπορούν να επιτύχουν περισσότερα και να καταφέρουν μεγαλειώδη πράγματα.

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Αποκριάτικα δρώμενα!

Το ταξίδι αυτό των Αποκριών ξεκίνησε για το σχολείο μας την Τσικνοπέμπτη. Οι μαθητές δημιούργησαν τις αποκριάτικες φορεσιές τους, προσπαθώντας να “αναβιώσουν” Διονυσιακά έθιμα.  Το κλίμα απόκτησε γιορτινό και περιπαικτικό
χαρακτήρα. Σ’αυτό συνέβαλαν το προσωπικό του σχολείου
πραγματοποιώντας Face painting (=βάψιμο του προσώπου) στους
μαθητές που το επιθυμούσαν. Τα σχέδια και τα χρώματα ήταν ποικίλα
από το μυθικό κόσμο των ζώων και των χαρακτήρων. Τον κυρίαρχη θέση
είχε η μουσική, ο χορός και τα πειράγματα, συνοδευόμενο από τα
απαραίτητα εδέσματα της ημέρας.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab